Przepis i sposób przygotowania na: Róże karnawałowe
Do mąki dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder (2 łyżki)i spirytus (może być wódka lub ocet).
Wyrabiamy jednolite ciasto, a następnie wybijamy wałkiem, aby je napowietrzyć.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę do wypoczęcia.
Wypoczęte ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki o trzech różnych średnicach, np. 6, 5 i 4 cm.
Każdy krążek nacinamy nożem na obwodzie.
Gotowe krążki układamy jeden na drugim, od największego do najmniejszego, a następnie środek przyciskamy palcem, aby warstwy się skleiły.
Olej rozgrzewamy (temperatura ok. 170-180°C) w dużym płaskim rondlu lub głębszej patelni.
Róże wkładamy na rozgrzany tłuszcz najmniejszym krążkiem do spodu.
Zrumieniamy na jasnozłoty kolor i odwracamy na drugą stronę i chwilkę smażymy do zrumienienia.
Usmażone róże wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Usmażone róże posypujemy cukrem pudrem, a środek dekorujemy konfiturą.
Smacznego!