Róże karnawałowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    350 g
  • żółtko jajek

    6 szt
  • masło

    50 g
  • rum

    3 łyżki
  • jajko

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    1/4 szklanki
  • Wiśnie w spirytusie

  • tłuszcz do smażenia

  • sól

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Róże karnawałowe foto
Mąkę przesiać do miski, daodać pokrojone masło i wymieszać.
Krok 2 - Róże karnawałowe foto
Dodac 7 żółtek jedno jajko (jedno białko zostawiamy do sklejania), śmietanę. Dokłądnie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać szczyptę soli i rum.
Krok 3 - Róże karnawałowe foto
Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm . Na każdą różę potrzebne są trzy krążki różnej wielkości. Brzegi krążków naciąć nożem ( duże koło nacięłam 8 razy mniejsze po 4), środki smarować białkiem z jajka i mocno docisnąć.
Krok 4 - Róże karnawałowe foto
Wkładać róże do garnka z rozgrzanym tłuszczem ( u mnie smalec), wierzchołkami na dół. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączać na papierowym ręczniku.
Krok 5 - Róże karnawałowe foto
Na środek każdej róży nakładać jedną (lub pół) wiśnię. Posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 11.03.2014 10:16
piękne różyczki
ONY_za_kare 06.02.2014 10:57
moja mama zawsze takie robiła
noninka77 05.02.2014 16:56
wspaniałe wyszły:)
Mniam 05.02.2014 16:44
Lubię te róże za to jakie są śliczne.
Janina 05.02.2014 16:08
Fajne ciasteczka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat