Róże karnawałowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej typ 500

    250 g
  • + do podsypywania

  • margaryny kasia

    30 g
  • kwaśnej śmietany 12%

    2 łyżki
  • octu lub spirytusu

    2 łyżka
  • żółtko jajek

    3
  • DODATKOWO:

  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Róże karnawałowe foto
Mąkę przesiać do miski. Zimną margarynę zetrzeć na tarce o grubych oczkach do mąki. Następnie dodać żółtka, śmietanę i ocet i wyrobić gładkie ciasto. Teraz należy wziąć wałek do ciasta i ubijać nim ciasto co chwilę składając je na pół. Tak ubijać i składać aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć je do lodówki na godzinę. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać olej.
Krok 2 - Róże karnawałowe foto
Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na dwie części. Jedną można schować znowu do lodówki. Z porcji ciasta wałkować cienki placek i za pomocą naczyń lub wykrawaczek o trzech różnych średnicach wycinać kółka tyle samo każdej wielkości. Każe kółko dookoła naciąć w kilu miejscach, potem nałożyć na duże kółko średnie a następnie małe i na środku docisnąć aby krążki się skleiły.
Krok 3 - Róże karnawałowe foto
Na gorący tłuszcz kłaść róże najmniejszym kółkiem do dołu i smażyć na słomkowy kolor po czym róże odwrócić i także smażyć na słomkowo. Gotowe róże wykładać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć je.
Krok 4 - Róże karnawałowe foto
Potem posypać cukrem pudrem i udekorować środek każdej róży dżemem.
Krok 5 - Róże karnawałowe foto
Tak samo zrobić róże z drugiej porcji ciasta. ( z tych składników wyszło mi 20 róż )

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 20.05.2013 13:39
pięknie wyglądają
Mniam 19.05.2013 21:47
Robiłam kiedyś takie. Efekt końcowy jest piękny.
Renata9 19.05.2013 16:25
piękne różyczki
Kolorowa 19.05.2013 16:24
Aleeeeeee !! dodaje do mojej książki z przepisami ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat