Przepis i sposób przygotowania na: Róże Karnawałowe
Ciasto energicznie uderzać wałkiem przez około 15 minut, składając na pół, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę. Ciasto cienko rozwałkować na blacie, podsypać w razie konieczności mąką.
Wyciąć kółka różnej wielkości kolejno małe, średnie i największe. Każde kółko naciąć kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka. Krążki po kolei nakładać na siebie po środku mocno nacisnąć, by się skleiły (można sklejać np. odrobiną roztrzepanego białka).
W garnku o dużej średnicy rozgrzać olej i zmniejszyć na minimalny ogień. Róże wrzucać na olej najmniejszym krążkiem do dołu. Smażyć na lekko złoty kolor przez około 2 minuty raz przewracając. Gdy będą gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypywać cukrem pudrem, w środek wkładać dżem truskawkowy lub konfiturę z róż.
* Wszystkie róże przygotowuję wcześniej, smażą się bardzo szybko i ciężko jest je robić na bieżąco :)
Smacznego!