Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żółtko jajek
6 szt -
mąka pszenna tortowa
2 szklanki -
rum
2 łyżki -
cukier puder
2 łyżki -
śmietana 18-procentowa
małe opakowanie -
cukier puder
do posypania -
dżem truskawkowy
Przepis i sposób przygotowania Róże Karnawałowe
Ciasto energicznie uderzać wałkiem przez około 15 minut, składając na pół, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę. Ciasto cienko rozwałkować na blacie, podsypać w razie konieczności mąką.
Wyciąć kółka różnej wielkości kolejno małe, średnie i największe. Każde kółko naciąć kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka. Krążki po kolei nakładać na siebie po środku mocno nacisnąć, by się skleiły (można sklejać np. odrobiną roztrzepanego białka).
W garnku o dużej średnicy rozgrzać olej i zmniejszyć na minimalny ogień. Róże wrzucać na olej najmniejszym krążkiem do dołu. Smażyć na lekko złoty kolor przez około 2 minuty raz przewracając. Gdy będą gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypywać cukrem pudrem, w środek wkładać dżem truskawkowy lub konfiturę z róż.
* Wszystkie róże przygotowuję wcześniej, smażą się bardzo szybko i ciężko jest je robić na bieżąco :)
Smacznego!
Komentarze (7)