Róże karnawałowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana kwaśna

    1 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    6 szt
  • masło

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • spirytus

    0,5 kieliszka
  • mąka około

    65 dkg
  • marmolada

  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Róże karnawałowe foto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę na stolnicę,zrobić wgłębienie,dodać żółtka,cukier,roztopione masło,spirytus i śmietanę. Wszystko zarobić,aby ciasto było miękkie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko,szklanką,literatką i kieliszkiem wycinać kółka.
Krok 2 - Róże karnawałowe foto
Każde kółko na brzegu nacinać nożem.
Krok 3 - Róże karnawałowe foto
Składać kółka od największego do najmniejszego. Środek każdego kółka posmarować białkiem,docisnąć.
Krok 4 - Róże karnawałowe foto
Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Krok 5 - Róże karnawałowe foto
Wykładać róże na ręcznik papierowy
Krok 6 - Róże karnawałowe foto
Środki udekorować marmoladą
Krok 7 - Róże karnawałowe foto
Gotowe róże obsypać cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 29.01.2014 19:46
Super pomysł a i nadzienie różnorakie można zrobić.
Magda24 17.02.2013 14:54
ładne
PaniMISIOWA 17.02.2013 13:15
super są
manaika 17.02.2013 11:42
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat