Róże karnawałowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    30 dag
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • gęstej śmietany

    5 łyżek
  • soli

    1 szczypta
  • octu

    1 łyżka
  • cukier puder

    4 łyżki
  • olej do smażenia

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki połączyć ze sobą (poza olejem oraz cukrem pudrem).Rozwałkować dokładnie na grubość 1mm a następnie wykroić kółka o trzech różnych wielkościach.Zlepić razem po jednym z każdego rozmiaru wykrojonego ciasta,przyciskając palcem pośrodku.Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor.Gotowe róże posypać sporą ilością cukru pudru.Można również polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat