Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różany sernik z rabarbarem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 500 gram
margaryna 250 gram
cukier puder 3/4 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
kakao 2 łyżki
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki

DODATKOWO

konfitura z płatków róży 3/4 słoiczka
rabarbar 4 łodygi
mąka ziemniaczana 1 łyżka

SER:

ser biały 1,2 kg, 3x mielony
masło 3/4 kostki
cukier puder 23 dag
budyń waniliowy 1 sztuka
kasza manna 2 łyżki
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia szczypta
olejek cytrynowy
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Różany sernik z rabarbarem

Kroki postępowania

1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Przygotowane składniki zagniatamy do powstania jednolitego, kakaowego ciasta. Gotowe dzielimy na dwie części.
Krok 1 - Różany sernik z rabarbarem foto
2
Pierwszą część wałkujemy i wykładamy na spód przygotowanej blaszki. Na przygotowane ciasto wykładamy równą warstwę konfitury różanej. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki około 1-1,5 cm i oprószamy w mące ziemniaczanej.
Krok 2 - Różany sernik z rabarbarem foto
3
SER:Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Do gotowej masy serowej dokładamy kaszę, proszek do pieczenia, budyń oraz olejek cytrynowy. Całość krótko miksujemy. Na koniec masę serową łączymy z ubitymi białkami.
Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto posmarowane konfiturą.
Krok 3 - Różany sernik z rabarbarem foto
4
Na serze układamy pokrojony rabarbar.
Krok 4 - Różany sernik z rabarbarem foto
5
. Na wierzch sernika ścieramy drugą część ciasta kakaowego (na tarce o grubych oczkach.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.

Krok 5 - Różany sernik z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 17.12.2016 12:18
wygląda obłędnie, fajny pomysł
Ola1984 15.12.2016 10:02
Wygląda obłędnie :)
Konczi 14.12.2016 20:26
wygląda pysznie :)
halina17 14.12.2016 19:07
Dobry sernik.
Janina 14.12.2016 16:01
Super smaki;))
Wiktoria29 14.12.2016 15:32
ciekawy przepis
gusia1000 14.12.2016 14:00
Dobre ciasto.
Franciszek 14.12.2016 13:53
Super do kawy
jan_mag 14.12.2016 13:33
Pyszności :)
Patrycja33 14.12.2016 13:12
ależ smakowicie wygląda!!!
molanka 14.12.2016 13:08
świetny pomysł na sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak