Różana szarlotka

Różana szarlotka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    3 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • ocet

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

PIANA

  • białko

    5 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki

DODATKOWO

  • jabłka

    1 kg
  • konfitura z płatków róży

    3/4 małego słoiczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Różana szarlotka foto
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę ( 24x36 cm). Ciasto wyłożone na blaszkę posypać delikatnie grysikiem. Wchłonie on sok z owoców.
Na grysik wyłożyć starte jabłka.
Na jabłka wykładamy różaną konfiturę.
Całość przykrywamy warstwą piany, na którą ścieramy schłodzone ciasto.
Krok 2 - Różana szarlotka foto
Białka ubić , dodać cukier. Na koniec budyń. Pianę wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piec wszystko razem około 50 minut w 180°C.
Jadwiga/Jaga85
Polecam użyć konfiturę różana domowej roboty- zapach i smak nieoceniony!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 29.03.2016 07:35
wyglada smakowicie
Kasiaaa 08.08.2015 23:54
Na pewno pyszna :)
Ada-Gaba 18.07.2015 22:04
wspaniałe ciasto
Klausia 21.08.2014 21:29
dla mnie bomba :)
gusia1000 11.06.2014 00:10
Dobre ciasto.
kasienka23 09.06.2014 21:07
wspaniałe ciasto!
Kolorowa 09.06.2014 20:48
Takiej nigdy nie jadłam, a szkoda !
halina17 09.06.2014 16:23
Dobra szarlotka.
Olga_SK 09.06.2014 14:39
Ale pyszności :)
Bernadeta1 09.06.2014 13:40
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat