Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosołowa zupa z kładzionymi kluskami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rosół ok2 litry
mięso gotowane 2 nogi kurczaka(2 udka i 2 pałki)
marchew 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Ciasto:
jajko 2 szt małe
mąka ok 3/4 szkl
mleko 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosołowa zupa z kładzionymi kluskami

Rosół stawiamy do gotowania(jeśli chcemy więcej można uzupełnić wodą).
Dodajemy drobno pokrojoną marchew, ziele angielskie i liść laurowy. doprawiamy do smaku solą, pieprzem można dowolną przyprawą kuchenną.
Dodajemy też mięso obrane z kości i wolno gotujemy. Jajka wybijamy, dodajemy mleko albo wodę i mąkę.
Mąki powinno dodać się tyle by ciasto było gęste. Łyżkę moczymy w rosole i kładziemy nią ciasto na gotujący się rosół.
Wyłączamy gaz po ok 2 minutach od wypłynięcia klusek.
Zupę nakładamy na talerze i obsypujemy pokrojoną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 10.11.2017 17:45
dziękuję... bardzo taką lubię:))))
iskierka.ag 10.11.2017 16:43
Smakowita :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak