Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosołek z wołowiny i indyka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rostbef wołowy 400 g
indycza szyjka 1 szt
skrzydełka z indyka 1 szt
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1/5 szt
por 1 szt
ziele angielskie 2-3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cebula 1 szt. mała
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
seler nać 2 gałązki
natka pietruszki 1/2 pęczka
woda 3 litry
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosołek z wołowiny i indyka

Mięso z indyka i wołowe opłukać dokładnie . Wlać wody i odgotować 3 minuty ,opłukać jeszcze raz i zalać czystą wodą . Wstawić na gaz , dodać jarzyny , liść laurowy ,ziele angielskie , cebulkę podpieczoną nad płomieniem gazu , posolić . Gotować na wolnym ogniu około 2-3 godzin, przyprawić przyprawą kucharek i pieprzem .Półgodziny przed końcem gotowania włożyć liście pora, selera - ponacinać aby wydobyć aromat. Dodać natkę pietruszki , podawać z makaronem ,kluseczkami lanymi , z ziemniakami . Można zamrozić w pojemniczkach i mieć bazę do sosów .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jacho.67 20.11.2023 12:41
Polecam dodac swierzego korzenia imbiru, tak z 6-10 cieniutkich plasterkow!!!
Bożena Matuszczyk 16.04.2017 12:21
Pychotka;)
Margo1 03.03.2017 12:33
Nie robiłam ,ale słyszałam że z kaczki wyjdzie bardzo smaczny i żółciutki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak