Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosołek z lanymi kluseczkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa 1 szt
pierś z kurczaka 1 szt
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 4 ziarenka
pora kawałek
cebula 1 mała
kapusta biała 1 liść
natka pietruszki
sól
pieprz
jajko 3 szt
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Rosołek z lanymi kluseczkami

Mięso myjemy, wkładamy do garnka zalewamy woda i gotujemy, ściągamy szumowinę i dodajemy liść, ziele, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę oraz obraną pietruszkę, seler, liść kapusty, opaloną cebulkę oraz kawałek pora - wszystko gotujemy na wolnym ogniu doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto na kluseczki - do miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz mąkę - tyle by było konsystencja śmietany. Kiedy rosołek mamy gotowy wyciągamy porcję rosołową oraz pierś z kurczaka i wlewamy ciasto na kluseczki trzepiąc je widelcem. nNa koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko gotujemy razem około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 05.05.2013 08:39
pyszności, mój smak dzieciństwa :)
Pietruszka 04.05.2013 22:54
mój synuś uwielbia rosół, muszę sporządzić dla niego z lanymi kluseczkami
Aannkaa82 04.05.2013 22:12
Pamiętam z dzieciństwa, teraz lane kluseczki to tylko do pomidorówki :)
Konczi 04.05.2013 21:12
Lubię taki rosołek z lanymi kluseczkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak