Rosół z szyi indyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • indycza szyjka

    1 sztuka duża
  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • por

    5 cm
  • Kucharek Smak Natury

    1 łyżeczka
  • seler

    1 gruby plaster
  • lubczyk świeży

    1-2 gałązki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól do smaku

Dodatki

  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • makaron nitki

    4 porcje/osoba
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rosół z szyi indyka foto
Szyję umyć. Zalać wodą (3l) i zagotować. 1 szyja starcza na przygotowanie około 3 litrów rosołu.
Krok 2 - Rosół z szyi indyka foto
Cebulę położyć na palniku i opalić.
Krok 3 - Rosół z szyi indyka foto
Po zagotowaniu szyi zebrać szumowiny.
Krok 4 - Rosół z szyi indyka foto
Jarzyny umyć i obrać.
Krok 5 - Rosół z szyi indyka foto
Dodać jarzyny do gotującej się szyi. Dodać przyprawę natur. Gotować około 1,5 godziny.
Krok 6 - Rosół z szyi indyka foto
Osobno ugotować makaron. Ja do rosołku lubię nitki ale może być dowolny.
Krok 7 - Rosół z szyi indyka foto
Nakładać na talerz porcję makaronu. Dla dzieciaków dodaje ugotowana w rosole marchewkę, pociętą i ułożona np. w śmieszna buźkę. Włosy buźce zrobiłam z mięska obranego z szyjki które jest bardzo smaczne.
miodunka
Do rosołku można dodać również w trakcie gotowania kawałek papryki świeżej czerwonej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 13.02.2015 10:26
uwielbiam rosół

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat