Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z mięs mieszanych

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pierwszy raz od kilku lat w niedzielę rosół mieliśmy :P A co! Czasami trzeba zaszaleć :P

Składniki:

Składniki:

porcja rosołowa z mięsa kaczki 1 sztuka
udko z kaczki 1 sztuka
szponder wołowy 1 sztuka
łopatka wołowa 300 gramów
łopatka cielęca 300 gramów
skrzydełka kurczaka 4 sztuki
marchew 400 gramów
pietruszka 300 gramów
seler korzeniowy 1 sztuka
por 1 sztuka
cebula 4 sztuki
prawdziwki 2 sztuki
kapusta włoska 1 kawałek
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z mięs mieszanych

Mięsa oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (2 cm ponad poziom mięsa), wsypujemy łyżeczkę soli, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i owoc jałowca. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i „pyrkamy” kilka godzin na małym ogniu.
Mięsa wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości.
Wywar przecedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Zbieramy nadmiar tłuszczu, ponownie podgrzewamy, tym razem dodając obrane warzywa (cebule opalamy, podobnie pietruszkę), grzyby, pęczek natki pietruszki, gotujemy kilka godzin. Warzywa wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki.
Rosół doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak