Rosół z mięs mieszanych

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pierwszy raz od kilku lat w niedzielę rosół mieliśmy :P A co! Czasami trzeba zaszaleć :P
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • porcja rosołowa z mięsa kaczki

    1 sztuka
  • udko z kaczki

    1 sztuka
  • szponder wołowy

    1 sztuka
  • łopatka wołowa

    300 gramów
  • łopatka cielęca

    300 gramów
  • skrzydełka kurczaka

    4 sztuki
  • marchew

    400 gramów
  • pietruszka

    300 gramów
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • cebula

    4 sztuki
  • prawdziwki

    2 sztuki
  • kapusta włoska

    1 kawałek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięsa oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (2 cm ponad poziom mięsa), wsypujemy łyżeczkę soli, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i owoc jałowca. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i „pyrkamy” kilka godzin na małym ogniu.
Mięsa wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości.
Wywar przecedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Zbieramy nadmiar tłuszczu, ponownie podgrzewamy, tym razem dodając obrane warzywa (cebule opalamy, podobnie pietruszkę), grzyby, pęczek natki pietruszki, gotujemy kilka godzin. Warzywa wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki.
Rosół doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat