Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rosół z makaronem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
cebula 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
seler 1/4 sztuki
por 1 sztuka
koperek 2 gałązki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: rosół z makaronem

Umytego i oczyszczonego z tłuszczu kurczaka zalewamy w garnku zimną wodą tak, żeby cały był zanurzony. Dodajemy obrane jarzyny. Na cebuli można zostawić jedną warstwę łupinki, żeby rosół miał piękny żółty kolor. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy rosół do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Na powierzchni wywaru może się pojawić biała piana. To tzw. \'szumowina\', czyli wytrącone i ścięte białko z mięsa. Szumowinę zbieramy cedzakiem z powierzchni wywaru i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Rosół nie powinien się gotować intensywnie, bo będzie mętny i niesmaczny. Ugotowany rosół jest podstawą do przygotowania wielu innych zup, sosów

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 04.05.2011 23:50
wygląda apetycznie
kotlet 19.04.2011 23:28
wyglada apetycznie
szajba2 09.04.2011 16:27
klasyka
Barbara55 13.02.2011 15:12
rosół to podstawa
kielcok1 30.01.2011 15:05
niedzielne danie
rakow2
rakow2 29.11.2010 16:28
ładnie
Joanna120 11.10.2010 20:17
rosołek jest super na każdy obiad
Zofia12 23.04.2010 09:48
Super przepis!!!!!!!!!!!!!!!!
Izabela30 22.04.2010 23:14
ja do rosołu obowiązkowo dodaje kawałek wołowego ( szponder lub żeberko)- nie jest wtdy taki słodki w smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak