rosół z makaronem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuki
  • seler

    1/4 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • koperek

    2 gałązki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytego i oczyszczonego z tłuszczu kurczaka zalewamy w garnku zimną wodą tak, żeby cały był zanurzony. Dodajemy obrane jarzyny. Na cebuli można zostawić jedną warstwę łupinki, żeby rosół miał piękny żółty kolor. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy rosół do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Na powierzchni wywaru może się pojawić biała piana. To tzw. \'szumowina\', czyli wytrącone i ścięte białko z mięsa. Szumowinę zbieramy cedzakiem z powierzchni wywaru i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Rosół nie powinien się gotować intensywnie, bo będzie mętny i niesmaczny. Ugotowany rosół jest podstawą do przygotowania wielu innych zup, sosów

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jaheira11 04.05.2011 23:50
wygląda apetycznie
kotlet 19.04.2011 23:28
wyglada apetycznie
szajba2 09.04.2011 16:27
klasyka
Barbara55 13.02.2011 15:12
rosół to podstawa
kielcok1 30.01.2011 15:05
niedzielne danie
rakow2 29.11.2010 16:28
ładnie
Joanna120 11.10.2010 20:17
rosołek jest super na każdy obiad
Zofia12 23.04.2010 09:48
Super przepis!!!!!!!!!!!!!!!!
Izabela30 22.04.2010 23:14
ja do rosołu obowiązkowo dodaje kawałek wołowego ( szponder lub żeberko)- nie jest wtdy taki słodki w smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat