Rosół z karpia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

  • sól do smaku

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • makaron nitki

  • natka pietruszki

  • karp

    3 głowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotowujemy w garnku,gdy zawrze wrzucamy głowy karpia dobrze wyczyszczone i obraną,opłukaną włoszczyznę, polecam dać dużo pory. Dorzucamy ziele angielskie (3-4 ziarna) i 2 liście laurowe,dajemy soli do smaku. Gotujemy około 30-60 minut,pod koniec gotowania dajemy trochę Kucharka. Wyciągamy miękką marchew,resztę odcedzamy.Marchew kroimy w kostkę. Makaron nitki gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy.
Rosół podajemy z makaronem i gotowe. :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Isana 20.12.2016 22:53
Tak, rosół z Karpia w mojej rodzinie od trzeciego pokolenia wstecz względem mnie < 63 > jest podawany jako pierwsze danie na stole wigilijnym + do tego z kromkami bułki paryskiej, wrocławskiej - po prostu palce lizać. Mój przepis gotowania jest zbliżony do tego podanego wyżej - za kilkanaście godzin podam jak i co robię ja .
Monika111 02.12.2012 21:21
Polecam nie tylko na Wigilię :)
ewelinapac 02.12.2012 21:19
fajny pomysl
Goya 02.12.2012 20:55
nie jadłam
Kekerboom 02.12.2012 20:50
ciekawa zupa , super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat