Rosół z kapłona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • korpus kapłona

    2
  • skrzydełka

    2
  • marchewka

    1
  • seler

    1/3
  • sól do smaku

  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rosół z kapłona foto
Części koguta zalewamy zimną wodą (w razie potrzeby wcześniej je płuczemy). Solimy do smaku. Stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy przez około 3-4 godzin. Staramy się nie doprowadzać wywaru do wrzenia. Jeśli już woda zacznie bulgotać podlewamy zimną wodą, aby przerwać ten proces.
Krok 2 - Rosół z kapłona foto
W międzyczasie zabieramy się za warzywa. Kolejno obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy również przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec. Po kilku godzinach gotowania rosół jest gotowy. Wyjmujemy korpus oraz skrzydła.
Krok 3 - Rosół z kapłona foto
Jeśli lubimy czysty rosół całość możemy przelać przez sitko pozbywając się również warzyw -> ja ten krok pominąłem. W oddzielnym garnuszku zagotowujemy makaron. Ugotowany zalewamy wywarem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 22.01.2016 23:11
Ciekawa jestem smaku, jednak nie mam pojęcia, gdzie moglabym dostać kapłona
aginaa 01.11.2013 12:41
ciekawa jestem smaku
agnieszka214 26.10.2013 09:54
domowy rosołek jest mnima
MAR3STA 20.10.2013 20:11
fajny rosołek
olkaaa 10.10.2013 07:38
wygląda smakowicie
Beatris 21.09.2013 12:39
Wyśmienity rosół.
sylwia_mc 21.09.2013 08:50
Uwielbiam krupnik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat