Rosół z kaczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • korpusy z kaczki ze skrzydłami

    2
  • marchewki

    3
  • kawałek pora około 20 cm

    1
  • spora pietruszka

    1
  • średniego selera

    1/4
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziarna ziela angielskiego

    3
  • wody

    3 l
  • sól do smaku

  • Przyprawa do zup Kucharek- do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Korpusy dokładnie umyć, pokroić na mniejsze części i włożyć do garnka.
Zalać zimną wodą i gotować około 30-40 minut na małym ogniu.
W czasie gotowania zdejmować burzyny.
Po tym czasie dodać obrane i umyte warzywa oraz przyprawy.
Rosół gotować na maleńkim ogniu do momentu aż warzywa i korpusy będą miękkie a rosół klarowny.
Gdyby był za tłusty można nadmiar tłuszczu zebrać ( ja tak zrobiłam ).
W razie konieczności doprawić do smaku.
Podawać w wcześniej ugotowanym makaronem kupnym lub domowym oraz pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 12.08.2012 07:24
fantastyczny na niedziele
Kate131 01.08.2012 19:23
apetyczny
Pajecznik 29.04.2012 23:27
bardzo lubię kaczke

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat