Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kaczki

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Co robicie z włoszczyzną? Ogólnie wiadomo, do rosołu. A obierki? My kolekcjonujemy w zamrażarce, później robimy bulionetkę lub stosujemy do warzywnego wywaru. Rosół z kaczki zaczęliśmy dzień przed. Do tego makaron soba <3

Składniki:

Składniki:

włoszczyzna 2 pęczki
cebule 3 sztuki
porcja rosołowa z mięsa kaczki 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
liście limonki kaffir 4 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 6 sztuk
natka pietruszki 1 pęczek
makaron soba 1 opakowanie

Porada

Obierając jarzyny warto obierki zamrozić i stosować jako dodatek do wywaru warzywnego. Zupy wtedy stają się aromatyczne i esencjonalne.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kaczki

Jeśli nie posiadacie obierek z włoszczyzny, to można uraczyć się pęczkami włoszczyzny (kapusta, marchew, pietruszka, seler, pozostałości po natkach- pietruszki i koperku).
Cebule obieramy, przypalamy.

Obierki, marchewki, mięso, ziele angielskie, liście laurowe, liście kaffiru zalewamy zimną wodą (około 5 cm ponad poziom zalewanych warzyw i mięsa). Wsypujemy łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i zbieramy szumowiny. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godzimy. Marchew wyławiamy. Wywar przerzedzamy.
Do wywaru dodajemy pokrojone marchewki, pół pęczku posiekanej natki pietruszki, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

Podajemy razem z rosołem.
Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak