Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z indyka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porcja rosołowa 0,5 kg
sól do smaku
ziele angielskie 3 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 1 duży
marchew 1
seler korzeniowy średniej wielkości 1/2
pietruszka 1
grzyby suszone 1 duży
cebulka 1
cukier 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczka
makaron ryżowy
koperek do przybrania

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z indyka

Kroki postępowania

1
Porcję rosołową umyć, zalać wodą, posolić, zagotować. Zdjąć powstałą pianę.
Krok 1 - Rosół z indyka foto
2
Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny. Dodać poszatkowane warzywa, grzybek suszony i wolno gotować nawet przez godzinę.
Krok 2 - Rosół z indyka foto
3
Cebulkę drobno pokroić i sklarować na maśle z dodatkiem cukru. Dodać do rosołu razem z imbirem i gałką muszkatałową. Podgotować.
Krok 3 - Rosół z indyka foto
4
Na koniec rosół odtłuścić np. za pomocą ręcznika papierowego.
Krok 4 - Rosół z indyka foto
5
Wrzucić makaron ryżowy, przykryć na 3 minuty. Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać koperkiem.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/
Krok 5 - Rosół z indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jowant 04.04.2014 18:41
z indyka na pewno jest super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak