Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z gęsi z makaronem ryżowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron ryżowy 20 dag
marchewki 4
por 1
cebula 1
gęś 0,5 szt
czosnek ząbki 2
nac selera
natka pietruszki
pietruszka 1
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z gęsi z makaronem ryżowym

Do duzego garnka wkładamy poporcjowaną gęś. Zalewamy ją zimną wodą, dodajemy liście laurowe oraz kilka zairenek ziela angielskiego i pieprzu oraz sól - nastawiamy. Po ok 30 minutach gotowania się wrzucamy do rosołu w całości obrane marchewki i korzeń pietruszki, zieloną część pora, obrany czosnek oraz pokrojoną w grube talarki i podpieczoną na rozgrzanej blaszce cebule (uzupełniamy braki wody). Kiedy mięso jest już miękkie wrzucamy 2-3 gałązki selera oraz 3-4 gałązki natki pietruszki (nie lubie siekanej pływającej w rosole stąd też dodaje w całości). Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwile. Makaron ryżowy gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Przed nałożeniem na talerze warto go delikatnie posiekać na mniejsze kawałki (dosłownie 3-4 ruchy nożem - nie wiecej), aby łatwiej się jadło. Gotowy gęsi rosołek podajemy z makaronem - warzywa z rosołu są równie dobre

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 31.05.2012 13:26
smaczny
ziutula
ziutula 16.04.2012 22:29
na gęsim rosole to lubię brukiew, samego nie jadłam...
Wojt@s
Wojt@s 04.03.2012 20:41
extra
BernadettaP 21.02.2012 12:10
Uwilebiam rosołek z gęsi, i nie tylko rosołek :)
pacpaw 04.02.2012 16:15
z gęsiną jeszcze nie miałem do czynienia
MAR3STA 02.02.2012 17:49
muszę wreszcie spróbować tej gęsiny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak