Rosół z gęsi i cielęciny

Rosół z gęsi i cielęciny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Może czas przerobić „stary” rosół „kurzęcy” na coś bardziej zdrowszego? Zauważycie różnicę, nie tylko w samym smaku, ale i aromacie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • gicz cielęca

    800 gramów
  • gęsie udka

    2 sztuki
  • liście laurowe Prymat

    4 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    4 sztuki
  • lubczyk świeży

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    5 sztuk
  • seler świeży

    1 sztuka
  • pietruszka

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gicz cielęcą płuczemy, zalewamy wodą (około 3 litrów), dodając pół łyżeczki soli, Liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, opaloną cebulę, zagotowujemy.
Gęsinę oczyszczamy wrzucamy do garnka z cielęciną. Zmniejszamy płomień, gotujemy godzinę.
Mięso wyjmujemy. Całość przecedzamy.
Obrane jarzyny wrzucamy do mięsnego wywaru, gotujemy do ich miękkości.
Warzywa wyjmujemy, marchewki kroimy tak, jak lubimy.
Rosół doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat