Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z gęsi i cielęciny

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Może czas przerobić „stary” rosół „kurzęcy” na coś bardziej zdrowszego? Zauważycie różnicę, nie tylko w samym smaku, ale i aromacie.

Składniki:

Składniki:

gicz cielęca 800 gramów
gęsie udka 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 4 sztuki
lubczyk świeży 2 sztuki
cebula 1 sztuka
marchew 5 sztuk
seler świeży 1 sztuka
pietruszka 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z gęsi i cielęciny

Gicz cielęcą płuczemy, zalewamy wodą (około 3 litrów), dodając pół łyżeczki soli, Liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, opaloną cebulę, zagotowujemy.
Gęsinę oczyszczamy wrzucamy do garnka z cielęciną. Zmniejszamy płomień, gotujemy godzinę.
Mięso wyjmujemy. Całość przecedzamy.
Obrane jarzyny wrzucamy do mięsnego wywaru, gotujemy do ich miękkości.
Warzywa wyjmujemy, marchewki kroimy tak, jak lubimy.
Rosół doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak