Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z gęsi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś kilka kawałków mięsa gęsiego mięsa 4-5 sztuk
włoszczyzna 1 pęczek
wątróbka gęsia 1 sztuka
żołądki drobiowe kilka sztuk
sól 1 łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
woda 4 litry

Porada

Z pozostałego rosołu można przygotować zupę pomidorową lub potrawkę z ryżem.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z gęsi

Kroki postępowania

1
Włoszczyznę myjemy. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy.
Krok 1 - Rosół z gęsi foto
2
Całą włoszczyznę wkładamy do garnka, dodajemy mięso i doprawiamy. Zalewamy przegotowaną wodą. Jeśli mamy mięso mrożone zalej zimną wodą, a jeśli masz świeże mięso możesz zalać ciepłą. Taki rosół gotujemy na średnim gazie przez 2,5 godziny. W między czasie ściągamy powstające szumowiny na rosole.
Krok 2 - Rosół z gęsi foto
3
Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy mięso i obieramy.
Krok 3 - Rosół z gęsi foto
4
Przecedź rosół i gorącym zalej makaron.
Krok 4 - Rosół z gęsi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 11.11.2014 22:33
Polecam,bo jest chyba najlepszy z wszystkich rosołów drobiowych . Jego małym minusem jest tylko to,że jest tłusty jednak wtedy wiemy ,że jemy rosół ,a nie wodę :)
joanna30 11.11.2014 20:59
Nie jadłam nigdy rosołu z gęsi ale wygląda na pyszny
irenka 11.11.2014 20:17
pyszny rosołek, dawno nie jadłam
Jadwiga/Jaga85 11.11.2014 18:50
Nigdy nie jadłam! Pięknie wygląda!
Marta Ryżek-Kalkowska 11.11.2014 18:44
to prawda :)))
wyattearp 11.11.2014 17:35
zachęcająco wygląda
norweska20 11.11.2014 16:48
z gęsi jeszcze nie jadłam...ale wygląda kusząco
adelajda 11.11.2014 16:27
Pyszny rosołek :)
Futka 11.11.2014 16:08
Pyszny i aromatyczny rosołek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak