Rosół z gęsi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    kilka kawałków mięsa gęsiego mięsa 4-5 sztuk
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • wątróbka gęsia

    1 sztuka
  • żołądki drobiowe

    kilka sztuk
  • sól

    1 łyżka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • woda

    4 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rosół z gęsi foto
Włoszczyznę myjemy. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy.
Krok 2 - Rosół z gęsi foto
Całą włoszczyznę wkładamy do garnka, dodajemy mięso i doprawiamy. Zalewamy przegotowaną wodą. Jeśli mamy mięso mrożone zalej zimną wodą, a jeśli masz świeże mięso możesz zalać ciepłą. Taki rosół gotujemy na średnim gazie przez 2,5 godziny. W między czasie ściągamy powstające szumowiny na rosole.
Krok 3 - Rosół z gęsi foto
Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy mięso i obieramy.
Krok 4 - Rosół z gęsi foto
Przecedź rosół i gorącym zalej makaron.
Marta Ryżek-Kalkowska
Z pozostałego rosołu można przygotować zupę pomidorową lub potrawkę z ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 11.11.2014 22:33
Polecam,bo jest chyba najlepszy z wszystkich rosołów drobiowych . Jego małym minusem jest tylko to,że jest tłusty jednak wtedy wiemy ,że jemy rosół ,a nie wodę :)
joanna30 11.11.2014 20:59
Nie jadłam nigdy rosołu z gęsi ale wygląda na pyszny
irenka 11.11.2014 20:17
pyszny rosołek, dawno nie jadłam
Jadwiga/Jaga85 11.11.2014 18:50
Nigdy nie jadłam! Pięknie wygląda!
Marta Ryżek-Kalkowska 11.11.2014 18:44
to prawda :)))
wyattearp 11.11.2014 17:35
zachęcająco wygląda
norweska20 11.11.2014 16:48
z gęsi jeszcze nie jadłam...ale wygląda kusząco
adelajda 11.11.2014 16:27
Pyszny rosołek :)
Futka 11.11.2014 16:08
Pyszny i aromatyczny rosołek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat