Rosół wołowy inaczej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

podstawowe

  • ligawa wołowa

    500 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula biała

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • szpinak

    250 g
  • bulion warzywny

    1,5 l
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • ziele angielskie całe

  • liść laurowy

  • cynamon

    1 szczypta

do podania

  • natka pietruszki

  • ryż

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej posiekane w plasterki ząbki czosnku i cebulę pokrojona w kostkę. Gdy warzywa się przesmaża dodajemy posiekane w sporą kostkę mięso, marchew oraz pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy bulionem, dokładamy 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (przynajmniej 60 minut). Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem ryżu, obficie posypane natka pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 06.07.2017 22:09
bardzo dziękuję :)
w mojej kuchni 02.07.2017 17:12
dla mnie dobry rosołek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat