Przepis i sposób przygotowania na: Rosół wołowy na szpondrze
Prosty przepis na rosół na mięsie wołowym. Możecie go zajadać z makaronem lub ziemniakami. Wskazówka - ugotuj więcej rosołu wołowego - wykorzystasz go jako bazę do innych zup, sosów lub zapiekanek, a z mięsa warzyw możesz zrobić krokiety lub pierogi z mięsem
Mięso umyć, zalać 1,5 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone i oskrobane warzywa, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie. Co jakiś czas dolewać zimnej wody. Kiedy mięso jest miękkie, wyjąć je wraz z warzywami i przyprawić. Dodać cebulę i gotować jeszcze minimum 30 min. Ugotowane warzywa pokroić, dodać do rosołu. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.