Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół wołowy na szpondrze

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

To jest przepis na rosół gotowany na szpondrze wołowym - prosta receptura na pyszną zupę niedzielną. A jak zostanie Wam rosół z niedzieli wykorzystajcie go do zrobienia innej zupy lub dania - barszczu, grochówki czy zapiekanki.

Składniki:

szponder wołowy 800 g
marchew
pietruszka
seler korzeniowy mały
kapusta włoska kawałek
cebula
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat
natka pietruszki
Przyprawa do rosołu Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół wołowy na szpondrze

Prosty przepis na rosół na mięsie wołowym. Możecie go zajadać z makaronem lub ziemniakami. Wskazówka - ugotuj więcej rosołu wołowego - wykorzystasz go jako bazę do innych zup, sosów lub zapiekanek, a z mięsa warzyw możesz zrobić krokiety lub pierogi z mięsem

Mięso umyć, zalać 1,5 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone i oskrobane warzywa, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie. Co jakiś czas dolewać zimnej wody. Kiedy mięso jest miękkie, wyjąć je wraz z warzywami i przyprawić. Dodać cebulę i gotować jeszcze minimum 30 min. Ugotowane warzywa pokroić, dodać do rosołu. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 03.01.2015 13:43
rosołek pierwsza klasa
ONY_za_kare 02.01.2015 10:20
pyszny rosołek
Katarzyna59 30.12.2014 16:51
taki jest najlepszy
Jadwiga/Jaga85 30.12.2014 15:47
Pyszny rosołek
Justi2401 30.12.2014 14:44
Idealny rosołek na tą srogą zimę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak