Rosół na udkach z makaronem muszelki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    4 sztuki
  • marchewka

    4 sztuki
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • seler

    kawałek
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    kilka ziaren
  • przyprawa do rosołu

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • makaron muszelki

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużym garnku zagotowujemy 2 l wody. Wrzucamy umyte 4 udka z kurczaka, obrane 4 marchewki (można przeciąć wzdłuż na połówki lub ćwiartki), korzeń pietruszki, kawałek selera, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 10 minut, gdy pojawią się szumowiny, ściągamy je łyżką cedzakową. Dalej gotujemy rosół na małym ogniu ok. 40 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy makaron muszelki według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy makaron, zalewamy go rosołem, kładziemy 1 udko i marchewkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 03.10.2013 00:18
pyszny rosołek
gosia1988 11.11.2012 12:45
lubię taki rosół
Ela15 25.10.2012 12:51
mniam
Ewelina38 16.10.2012 12:02
rosołek z muszelkami też bardzo lubię :)
Rafał10 06.10.2012 09:25
lubię makaron z innym makaronem niż nitki :)
Wacław 26.09.2012 11:01
dla mnie pychaaaaaaaaaaaaa !
Agnieszka91 17.08.2012 12:56
robię taki sam pycha, polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat