Rosół na kurczaku zagrodowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • korpus z kury

    2-3 szt
  • marchewka

    3 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/2 szt
  • cebula biała

    2 szt
  • sól

    1 łyżka
  • pieprz

    15 ziarenek
  • ziele angielskie

    5 kuleczek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • natka pietruszki

    5 gałązek
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 gałązka
  • seler naciowy

    1 gałązka
  • makaron

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Od dawna już nie gotuję rosołu z dodatkiem kostek, czy innych polepszaczy, postanowiłam podzielić się moim miksem warzyw i przypraw.
Do garnka wlewamy ok 4L wody, zimnej, dodajemy przyprawy, mięso i doprowadzamy do wrzenia.
Warzywa obieramy, cebulę przypalamy na palniku, reszta w całości zostaje wrzucona do garnka z mięsem, następnie dodajemy zielone liście, zmniejszamy ogień na minimum, bulion ma tylko lekko podrygiwać, tak zostawiamy na 2-3h, po tym czasie delikatnie, bez dużego mieszania, wyjmujemy zbędne warzywa i liście, marchew kroimy w kosteczkę, dodajemy świeżą natkę, na talerzy wykładamy ugotowany makaron, marchew i natkę i zalewamy bulionem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 10.12.2016 16:05
Uwielbiam, taki domowy!!
Janina 09.12.2016 16:01
Najlepszy domowy;))
agnieszka214 09.12.2016 14:28
bardzo smaczny zapewne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat