Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół mieszany z dodatkiem jarmużu

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,2 kg
wołowina 500 g
skrzydła gęsie 2 średnie
seler korzeniowy 1/2 dużego
marchew 3-4 duże
por 1 średni
korzeń pietruszki 1 duży
jarmuż średni pęczek
ziele angielskie 6-7 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
koper świeży
pietruszka
grzyby suszone 1-2 szt.
podroby indycze g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół mieszany z dodatkiem jarmużu

Kroki postępowania

1
Na dno garnka włożyć mięso wołowe, skrzydła z kaczki i podroby indycze (żołądki, serduszka) - dodać połowę obranych, umytych, pokrojonych warzyw, suszone grzybki i przyprawy bez soli.
Zalać zimną wodą i zagotować pod przykryciem - odkryć, odszumować, gotować na minimalnym płomieniu przez godzinę.
Krok 1 - Rosół mieszany z dodatkiem jarmużu foto
2
Na wierzchu podgotowanego mięsa i warzyw ułożyć pokrojonego na porcje kurczaka, dodać 2-3 indycze wątróbki, resztę surowych warzyw, dolać zimnej wody i gotować kolejną godzinę na najmniejszym płomieniu. Po tym czasie posolić do smaku i gotować jeszcze 1-2 godziny.
Krok 2 - Rosół mieszany z dodatkiem jarmużu foto
3
Podawać z makaronem, ryżem, lanymi kluseczkami albo z ziemniakami ugotowanymi osobno. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą zieleninką.
Krok 3 - Rosół mieszany z dodatkiem jarmużu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 06.04.2015 12:28
u mnie tez sie dodawalo do rosolu ale zielony
Alex_M 07.01.2014 10:41
jarmuż w rosole?? jak dla mnie bomba! :)
Marlenka.S 03.01.2014 17:47
rosół mogłabym jeść co dziennie
Katarzyna54 03.01.2014 17:38
uwielbiam rosół
Habibi 03.01.2014 11:12
@Magula - jarmuż jest odmianą kapusty ;) Nadaje podobnego smaku, jak kapusta włoska :) Akurat miałąm tym razem fioletową odmianę (nie zieloną) - po wygotowaniu oddał do wywaru kolor i zrobił się zielony - początkowo rosół był sino-fioletowy ;) Potem wszystko się ładnie wybarwiło :)
Konczi 03.01.2014 09:49
takiego jeszcze nie jadłam ale fajnie wygląda
dodi 03.01.2014 08:27
fajny rosołek
Magula 03.01.2014 08:06
Jeszcze nie jadłam jarmużu, ciekawa jestem jak smakuje rosół z takim dodatkiem.
Janina 03.01.2014 07:52
Ciekawe smaki;)
msmors 03.01.2014 07:41
ciekawe dodatki w tym rosole
Zdzisław 03.01.2014 07:31
dla mnie smaczna potrawa na talerzu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak