Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół gotowany na mięsie z kury

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kura 1/2 szt
marchew 3 szt
seler 1/2 szt
pietruszka 2 szt
por 1 szt.
cebula 1 szt.
cukier 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 3 szt.
kostka drobiowa
pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół gotowany na mięsie z kury

Kurę umyłam, przekroiłam na pół, jedną część zamroziłam z drugiej postanowiłam zrobić rosół. Połówkę musiałam jeszcze podzielić na ćwiartki, gdyż nie mieściła się w garnku. Kurę włożyć do garnka zalać 2-3 litrami wody, dodać 3 ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy, 2 łyżeczki soli i zagotować .
Z wywaru zebrać szumowiny, dodać obrane warzywa - czyli 3 marchewki, 2 małe pietruszki, połowę selera, kawałek pora oraz 1 łyżeczkę cukru, która spowoduje, że rosół będziemy gotować krócej i mięso szybciej zmięknie. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny . Pod koniec gotowania dodać 1 kostkę drobiową, ewentualnie doprawić solą i czarnym pieprzem . Podawać z makaronem(u mnie został z sałatki makaron w kształcie ryżu) i natką pietruszki. Jak dla kogoś rosół jest za tłusty można zebrać oczka tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 15.08.2016 21:15
Fajny rosołek na rozgrzanie
Jolanta_P-S 07.01.2012 22:22
mam swoje w doniczce
pacpaw 07.01.2012 19:25
piękna nać. hodujesz teraz w zimie jeszcze?
agnieszka137 07.01.2012 18:55
smaczny rosół
Monika111 07.01.2012 18:51
Z takiej wiesjkiej kury najlepszy rosołek :)
gosia47-47 07.01.2012 18:49
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak