Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół francuski z cytryną

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina bez kości 50 dag
woda 2 L
kura lub kurczak 30 dag
marchewka
pietruszka
seler 1/4 szt
kapusta włoska 15 dag
cebula
wino białe wytrawne 1 szkl
cytryna
natka pietruszki
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół francuski z cytryną

Wołowinę umyć, zalac zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać kurę oraz oczyszczone, opłukane i pokrajane dekoracyjnie warzywa, a także zrumienioną na płycie cebulę i ugotować do miękkości. Mięso wyjąć, rosół połączyć z winem, doprawić do smaku. Cytrynę umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, usuwając pestki, włożyć do rosołu razem z mięsem z kury pokrajanym w kostkę i posiekaną natką pietruszki.
Podawać z makaronem. Mięso wołowe można wykorzystać do drugiego dania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak