Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół drobiowy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

U nas rosół bywa, jak mamy na niego ochotę. Rzadko w weekendy, gdyż mamy więcej czasu, który możemy przeznaczyć na „wymyślne” dania lub kilka jednocześnie. Jak zauważyliście przybył nam kolejny kociak, Yadzia. Uwielbia ona gotowanego kurczaka, więc ugotowaliśmy jej ćwiartki. Zagospodarowaliśmy wywar.

Składniki:

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 600 gramów
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
por 1 sztuka
suszone borowiki 2 sztuki
cebule 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe XXL 3 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowy

Ćwiartki kurczaka zalewamy zimną wodą, kilka cm nad powierzchnię mięsa, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu 60 min. Mięso wyjmujemy, wywar przecedzamy przez drobne sito.
Wrzucamy warzywa, grzyby, natkę pietruszki (1/2 pęczka), liście laurowe i ziele angielskie. Dolewamy zimną wodę, kilka cm nad poziom warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości jarzyn.
Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z posiekaną pietruszką i ulubionym makaronem. U nas orkiszowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak