Rosół drobiowo- wołowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • udko z kurczaka

    1 szt
  • wołowina z kością

    1 szt
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • seler

    1/2 szt
  • por

    1/4 małego kawałka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    5 łyżeczek
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    2 duże sztuki

Makaron

  • mąka pszenna

    50 dag
  • jajko

    3 szt
  • woda

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso drobiowe i wołowe myjemy i zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Marchewkę, selera, i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Pora dodajemy w całości. Gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu, 30 minut przed końcem gotowania dodajemy liść lubczyku i natkę pietruszki doprawiamy przyprawą uniwersalną
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka, wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ugniatamy ,aż ciasto będzie jednolite i elastyczne ,a następnie przykrywamy folią na 15 minut ,aby odpoczęło.Ciasto dzielimy na połowę i obie części wałkujemy na cienkie placki. Potem kroimy cienko nożem lub maszynką do makaronu.Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania321 22.06.2017 17:31
coś, co bardzo lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat