Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół drobiowo - wołowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bulion

kości wołowe 400 g
udka z kurczaka 2 szt
marchewki 2 szt
seler korzeniowy 1/4 szt
pietruszka 1 szt
cebula biała 1 szt
por (biała część) 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
przyprawa uniwersalna Kucharek
Kostki rosołowe Kucharek 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatki

makaron nitki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowo - wołowy

Do dużego garnka wlewamy 1,5 litra ZIMNEJ wody i wkładamy umyte mięso. Stawiamy na bardzo małym gazie (ma jedynie pyrkać) i zostawiamy na godzinę. Po godzinie wyciągamy drób i ściągamy szumowiny. Marchewkę obieramy, myjemy i tniemy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do bulionu. Dodajemy umyte i obrane seler i pietruszkę i umytego pora. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nas gazem, dodajemy do zupy. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liść laurowy, zostawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy warzywa. Marchewkę zostawiamy i tniemy w plasterki, resztę wyrzucamy. Dodajemy przyprawę uniwersalną, pieprz, kostki rosołowe i zostawiamy na kolejną godzinę. Wyjmujemy kości wołowe i doprawiamy do smaku. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Gotowy przekładamy na talerz, dodajemy kilka plastrów marchewki i nalewamy rosół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 27.01.2015 16:22
Uwielbiam taki rosół :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak