Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół drobiowo - wołowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydło indycze 1 szt.
średniej wielkości marchew 2 szt.
Średniej wielkości pietruszka 2 szt.
seler 1/2 szt.
por 1 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
cebula biała 1 szt.
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
rozmaryn świeży 2 gałązki
makaron - najlepiej własnej pr 1/2 kg.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt.
szponder wołowy 350 g.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowo - wołowy

1.Mięso myjemy i wkładamy do garnka zalewając zimną wodą w takiej ilości aby woda przykryła mięso.
2.Dodajemy troszkę soli,liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego.
3.Od momentu zagotowania się zmniejszamy temperaturę gotowania tak aby wywar gotował się bardzo wolno.
4.Przy pomocy łyżki cedzakowej usuwamy z garnka wytrącające się białka w postaci ,, szumowin".
5.Gdy mięso nam się już trochę podgotuje dodajemy obrane warzywa. Całość gotujemy około 1i1/2 godziny.
6.Pod koniec gotowania dodajemy gałązki rozmarynu oraz połówki nieobranej,przypalonej na gazie cebuli.
7.Po ugotowaniu wyjmujemy z wywaru mięso oraz warzywa całość przecedzamy.
8.Ewentualnie,w razie potrzeby dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku.
9.Na talerze nakładamy makaron,posypujemy pokrojoną natką pietruszki i nalewamy gorący rosół.
Uwaga!Mięso oraz warzywa w formie zmielonej wykorzystujemy jako składniki farszu do naleśników i krokietów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 23.01.2014 17:37
bardzo lubię rosół praktycznie ze wszystkiego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak