Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół dobry na niedzielę

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 40 dkg
indyk 30 dkg
kaczka 30 dkg
marchew
pietruszka
seler
cebula
pietruszka zielona
sól
pieprz
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół dobry na niedzielę

Mięso czyścimy i zalewamy letnią wodą. Marchewka, pietruszka, seler, obieramy dzielimy na mniejsze części i także zalewam letnią wodą.
W dużym garnku ok 4 litrowym zagotowujemy wodę. Wkładamy nasze mięso, warzywa i zmniejszamy ogień. Cebulę obieramy, kroimy na pół i opiekamy nad płomieniem, dorzucamy do naszego garnka. Wsypujemy 1 łyżkę soli
i powoli gotujemy ok 3 godzin, wtedy będzie klarowny i smaczny. Pod koniec gotowania dokładamy pokrojoną pietruszkę i przyprawiamy do smaku, solą i jak lubimy pieprzem. Podajemy zawsze gorący z makaronem, lub lanymi kluseczkami. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 20.02.2014 10:47
smaczny rosołek, ja również w osobnej miseczce moczę warzywka a w osobnej mięsko)
SmacznaPyza 18.02.2014 23:50
no i teraz wszystko rozumiem - lubię wiedzieć czemu jakiś zabieg przy przygotowaniu jedzenia służy a sama często robię niektóre rzeczy z przyzwyczajenia chociaż na smak nie mają wpływu :) pozdrawiam :)
gibli 18.02.2014 12:09
smaczny rosołek
Czyki 17.02.2014 21:33
Smaczna Pyza zawsze mam dwie miseczki w jednej przygotowuję mięso i pozostawiam:) do drugiej przygotowuję warzywa i te do rosołu i te na obiad do surówki:)wiesz nigdy nie zastanawiałam czemu? może dlatego, że mi tak wygodnie, może dlatego, że moje dziecię lubi skubnąć marchewki, a z mięsa już by miało zakaz:) Aha i ja też Cię lubię.....:):):):)
SmacznaPyza 17.02.2014 18:38
ja nie twierdzę że to złe bo nie próbowałam - pytałam tylko czemu ma służyć taki zabieg ? przynosi jakiś konkretny efekt czy robisz tak z przyzwyczajenia, ale nie wiesz dlaczego ?
Alex_M 13.02.2014 11:57
dobry rosołek :)
Czyki 09.02.2014 21:45
Smaczna Pyza, ja zawsze tak robię rosół, jest dobry, zachęcam do spróbowania:)
SmacznaPyza 09.02.2014 21:40
nie bardzo rozumiem - warzywa i mięso najpierw oddzielnie moczymy w letniej wodzie zanim wrzucimy je do garnka gorącą wodą ? czemu to ma służyć ?
V_kuchareczka 09.02.2014 21:27
pyszny rosołek
Konczi 09.02.2014 20:44
pycha rosołek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak