ROSÓŁ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • woda zimna

  • wołowina

    200g
  • skrzydełka kurczaka

    8szt
  • indycza szyjka

    1szt

włoszczyzna

  • marchew

    1 duża
  • pietruszka

    1 duża
  • seler

    kawałek
  • cebula

    1 mała przypalana
  • por

    1 mały
  • kapusta włoska

    mały kawałek

przyprawy

  • liść laurowy

    2szt
  • ziele angielskie

    4ziarna
  • pieprz

    4ziarna
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy zimną wodą, do którego wkładam całe przygotowane mięso i zaczynam gotowanie. Ja gotuję na początku samo mięso i wybieram szumowiny siteczkiem. Po usunięciu szumowin do garnka wrzucam wszystkie, umyte i obrane wcześniej, warzywa. Dodaję też wszystkie przyprawy i gotuje na małym ogniu tak aby tylko lekko bulgotał nam rosół. Rosół gotuje długo bo aż 4h. Po zakończeniu gotowania przelewam rosół przez sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń. Następnie z resztek wybieram warzywa. Rosół podaję z cienkim jajecznym makaronem i warzywami. Doprawiam do smaku pieprzem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 14.12.2015 10:28
Uwielbiam rosołek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat