Rolowany ser

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    250 g
  • kapusta pekińska

    4 liscie
  • pomidory suszone Smak

    40 g
  • ser żółty

    270 g
  • jajko

    1 szt
  • cebula biała

    1/2 szt
  • oliwa z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolowany ser foto
Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak aby nie dostawała się do środka woda. Ser umieszczamy w garnku z woda i gotujemy na małej mocy prze około 30 minut aż ser będzie całkowicie płynny. Aby ser szybciej się rozpuścił możemy go przed włożeniem do rękawa pokroić.
Krok 2 - Rolowany ser foto
W czasie kiedy ser się rozpuszcza w osobnym garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w drobna kostkę cebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Gdy mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane suszone pomidory oraz liści kapusty (bez zgrubiałej białej część). Podsmażamy aż płyny z kapusty i mięsa się zredukują.
Krok 3 - Rolowany ser foto
Gdy ser jest już płynny ostrożnie wyciągamy go z kąpieli wodnej. Rozcinamy rękaw i wykładamy ser na stolnice lub blat wysmarowany olejem (ser nie będzie się przyklejał) i rozwałkowujemy na prostokąt również naoliwionym wałkiem. Do mięsnego farszy dodajemy jajko i podgrzewamy aż jajko się zetnie i scali masę. Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem możemy zjeść samodzielnie jako przystawkę lub na ciepłym toście.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Michał2 30.11.2014 14:40
wygląda zachęcająco!
Barbara13 29.11.2014 21:20
fajny przepisik
Mniam 29.11.2014 15:42
Bardzo fajny pomysł na serową roladę.
wyattearp 29.11.2014 14:51
oj dawno nie robiłam
Jadwiga/Jaga85 29.11.2014 14:07
coś pysznego!
ada.la 29.11.2014 12:53
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat