Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolowany boczek z owocami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Skład

boczek surowy 1400 g
ananas 150 g
żurawina suszona (suszonych owoców w sumie 220 g)
śliwki suszone
rodzynki
daktyle

marynata

sos sojowy 3 łyżki
curry 2 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
czosnek ząbek
pieprz

sos

miód 2 łyżki
chrzan 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Rolowany boczek z owocami

Brzuch umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Czosnek obrać, i przecisnąć przez praskę i wraz z połową ilości sosu sojowego, curry, pieprzem natrzeć zewnętrzną część brzucha. Natomiast od wewnętrznej strony rolady natrzeć ją drugą połową sosu z pieprzem curry i cynamonem. Odstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować nadzienie. Suszone owoce pokroić na małą kostkę. Jeśli mamy świeżego ananasa obieramy go i też kroimy w kostkę. Mieszamy owoce razem.
Wyjmujemy mięso z lodówki, rozkładamy na desce i nakładamy równomiernie owoce. Następnie zwijamy roladę i związujemy, by się nie rozeszła podczas pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 C przez 60 - 70 minut. Podczas pieczenia dość często obracamy roladę, by równomiernie się upiekła. Pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę do 140 C i pieczemy jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu odczekać aż przestygnie i ją odwiązać.
Chrzan w miseczce mieszamy z miodem.
Podawać na zimno lub na gorąco z sosem chrzanowo - miodowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 12.12.2014 18:07
jaki apetyczny!! :)
pajbek 12.12.2014 11:12
fajny pomysł :-)
ada.la 11.12.2014 22:16
ciekawy przepis
Renataj 11.12.2014 21:27
Bardzo lubię domowy rolowany boczek ale z owocami jeszcze nigdy nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak