Rolowany boczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso z łopatki

    30 dag
  • cebula

    1/2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • majeranek

    4 łyżeczki
  • przyprawa do potraw

    4 łyżeczki
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

    5 ziarenek
  • boczek

    1.5 surowy bez kości
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą do mięsa, pieprzem zielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną cebulą, dokładnie wymieszać.
Boczek (bez skóry i musi być gruby)rozciąć przez środek, ale nie docinając do końca, rozłożyć na płasko i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć połową majeranku, jarzynki i pieprzu. Na środku rozłożyć masę z mięsa i ściśle zwinąć w roladę (ja dodatkowo obwiązuję nicią) natrzeć resztą przypraw i tak przygotowane mięso zostawić na kilka godzin.
Pieczemy około 60 min w temp 200st
Jak mięso całkiem wystygnie, zdjąć nić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata113 25.02.2011 07:58
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat