Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rollsy warzywne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

papier ryżowy 8 - 10 arkuszy
awokado 1 szt
papryka czerwona 1 szt
cebula czerwona 1 szt
marchew 1 szt
ogórek zielony 1 szt
cukinia 1 szt
łosoś wędzony plastry 300 gr
szynka 200 gr.drobiowa
rukola 1 paczka

sos jogurtowo majonezowy z czosnkiem

jogurt naturalny 400 gr
majonez 3 - 4 łyzki
ząbki czosnku 3 szt.przeciśniety przez praske

Przepis i sposób przygotowania na: Rollsy warzywne

Ogórek obmywamy ,osuszamy i kroimy w słupki,to samo robimy z cukinią.
Marchewkę obieramy i też kroimy w słupki.
Paprykę opłukać usunąć nasionka pokroić w paski
Cebule czerwona obrać pokroić w piórka
Awokado obrać pokroić w słupki.
Szynkę pokroić w paski
Łososia pokroić w plastry lub kawałki.

Sposób wykonania ;
Papier ryżowy rozłożyć ( pojedynczo arkusze ) lekko namoczyć .
Na papier ryżowy układać warzywa posypać rukola.
Boki papieru ryżowego zwijamy do środka resztę tak jak zwijamy gołąbki ( tak by wyszła rolka)
Rolki przecinamy na pól i układamy na półmisku warzywami do góry (czyli przecięciem.)
Podajemy z sosem jaki kto lubi.
Rollsy maczamy w sosie.
U mnie sos sojowy z czosnkiem i cytryną lub jogurtowo - majonezowy z czosnkiem.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 08.02.2017 17:00
bardzo ciekawa propozycja
Bożena Matuszczyk 07.02.2017 12:49
Serdecznie dziekuje ;)
gosia56 07.02.2017 11:47
zdrowe jedzonko bo takie kolorowe
gusia1000 07.02.2017 01:20
samo zdrowie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak