Rollsy warzywne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • papier ryżowy

    8 - 10 arkuszy
  • awokado

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • ogórek zielony

    1 szt
  • cukinia

    1 szt
  • łosoś wędzony plastry

    300 gr
  • szynka

    200 gr.drobiowa
  • rukola

    1 paczka

sos jogurtowo majonezowy z czosnkiem

  • jogurt naturalny

    400 gr
  • majonez

    3 - 4 łyzki
  • ząbki czosnku

    3 szt.przeciśniety przez praske
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórek obmywamy ,osuszamy i kroimy w słupki,to samo robimy z cukinią.
Marchewkę obieramy i też kroimy w słupki.
Paprykę opłukać usunąć nasionka pokroić w paski
Cebule czerwona obrać pokroić w piórka
Awokado obrać pokroić w słupki.
Szynkę pokroić w paski
Łososia pokroić w plastry lub kawałki.

Sposób wykonania ;
Papier ryżowy rozłożyć ( pojedynczo arkusze ) lekko namoczyć .
Na papier ryżowy układać warzywa posypać rukola.
Boki papieru ryżowego zwijamy do środka resztę tak jak zwijamy gołąbki ( tak by wyszła rolka)
Rolki przecinamy na pól i układamy na półmisku warzywami do góry (czyli przecięciem.)
Podajemy z sosem jaki kto lubi.
Rollsy maczamy w sosie.
U mnie sos sojowy z czosnkiem i cytryną lub jogurtowo - majonezowy z czosnkiem.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kokoszka 08.02.2017 17:00
bardzo ciekawa propozycja
Bożena Matuszczyk 07.02.2017 12:49
Serdecznie dziekuje ;)
gosia56 07.02.2017 11:47
zdrowe jedzonko bo takie kolorowe
gusia1000 07.02.2017 01:20
samo zdrowie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat