Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolki leśniczego

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 500 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa uniwersalna
cebula 1 szt
grzyby leśne 200 g
ser pleśniowy niebieski 100 g
orzechy laskowe 100 g
masło 1 łyżka
szpinak mrożony 150 g
ser feta 50 g
czosnek 1 ząbek
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolki leśniczego

Kroki postępowania

1
Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle na rozgrzanej patelni, dokładamy grzyby. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Rolki leśniczego foto
2
Filet z kurczaka kroimy poziomo na cienkie płaty. Przyprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną. Na każdym płacie układamy leśne grzyby oraz kawałki pleśniowego sera. Nie solimy ponieważ ser jest dość słonawy. Mięso zwijamy w roladkę dość ściśle.
Krok 2 - Rolki leśniczego foto
3
Orzechy prażymy na suchej patelni (ok. 5 minut). Zawijamy je w czystą ściereczkę i uderzamy o stół. Pozwoli to na pozbycie się łupin. Orzechy mielimy na drobny pył (użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą.
Krok 3 - Rolki leśniczego foto
4
Każdą roladkę panierujemy w jaku i panierce z orzechów. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni.
Krok 4 - Rolki leśniczego foto
5
W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Na końcu dokładamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Roladki kroimy na połówki. Układamy je na szpinaku. Dekorujemy resztą leśnych grzybów oraz orzechami laskowymi. Dodatkowo na wierzch możemy zetrzeć pleśniowy ser.
Krok 5 - Rolki leśniczego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 24.01.2016 08:40
Smakowicie wyglądają.
bogusia 82 28.09.2015 22:30
pyszny obiadek:)
Ada-Gaba 28.09.2015 20:40
smaczny obiadek
dollce 28.09.2015 17:47
zdecydowanie coś dla mnie ;)
irenka 28.09.2015 17:09
bardzo pyszne jedzonko
Agnieszka-87-25 28.09.2015 15:13
mięsko na medal
matesko 28.09.2015 15:11
fajny przepis
gosia561 28.09.2015 15:01
trzeba tylko grzybki nazbierać i będzie pysznie
berys18 28.09.2015 15:00
pyszne mięsko
Jumper123 28.09.2015 14:06
bardzo smaczne danie
Wacław 28.09.2015 13:33
bardzo smaczny obiad !!!
Mniam 28.09.2015 12:55
Zjadłabym takiego kurczaka z grzybami. Pyszności.
Małgorzata92 28.09.2015 12:16
Akurat mamy sezon na grzyby, więc na pewno wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak