Rolady z szynki wieprzowej

Rolady z szynki wieprzowej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj przygotowałam dla mojej rodzinki rolady z szynki wieprzowej. Rolady kruche, smaczne po prostu rozpływają się w ustach i szybko znikające ze stołu.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 kilogram
  • boczek wędzony

    5 plastrów
  • kiełbasa śląska

    3 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • ogórki kwaszone

    3 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • musztarda

    5 łyżek
  • masło klarowane

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę, ogórki, paprykę i kiełbasę obrać i pokroić w kostkę lub w paseczki.
Mięso podzielić na grubsze plastry i rozbić na cienkie płaty, każdy płat posmarować musztardą, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy nałożyć obraną, pokrojoną w prążki cebulę, pokrojoną w paski kiełbasę oraz ogórki. Zwinąć w ruloniki, czyli rolady i obwinąć nicią kuchenną albo spiąć szpilkami do rolad. Rolady podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu. Po podsmażeniu zmniejszyć ogień i zrumienione rolady smażyć do miękkości pod przykryciem podlewając w razie potrzeby ciepłą wodą. Po upieczeniu rolady wyjąć a z powstałego płynu przygotować sos. Podawać z kluskami oraz ulubioną kapustą czy surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

07.06.2018 19:48
dobre mieso.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat