Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolady z szynki wieprzowej

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj przygotowałam dla mojej rodzinki rolady z szynki wieprzowej. Rolady kruche, smaczne po prostu rozpływają się w ustach i szybko znikające ze stołu.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kilogram
boczek wędzony 5 plastrów
kiełbasa śląska 3 sztuki
cebula 2 sztuki
ogórki kwaszone 3 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
musztarda 5 łyżek
masło klarowane 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolady z szynki wieprzowej

Cebulę, ogórki, paprykę i kiełbasę obrać i pokroić w kostkę lub w paseczki.
Mięso podzielić na grubsze plastry i rozbić na cienkie płaty, każdy płat posmarować musztardą, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy nałożyć obraną, pokrojoną w prążki cebulę, pokrojoną w paski kiełbasę oraz ogórki. Zwinąć w ruloniki, czyli rolady i obwinąć nicią kuchenną albo spiąć szpilkami do rolad. Rolady podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu. Po podsmażeniu zmniejszyć ogień i zrumienione rolady smażyć do miękkości pod przykryciem podlewając w razie potrzeby ciepłą wodą. Po upieczeniu rolady wyjąć a z powstałego płynu przygotować sos. Podawać z kluskami oraz ulubioną kapustą czy surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz33 15.03.2021 00:02
Wspaniałe te rolady :-)
gusia1000 07.06.2018 19:48
dobre mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak