Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • marchewki

    7-10 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • mak

    1 łyżka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • ocet winny czerwony

    2 łyżki
  • posiekane listki tymianku

    1-2 łyżki

Składniki na roladek

  • filety z kurczaka

    2 szt
  • kiełbasa biała

    2 szt
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżeczki
  • cebula

    4 szt
  • tymianek

    4 gałązki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • masło

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    1 szklanka
  • piwo

    1 szklanka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1-2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3-4 SZT
  • olej

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą foto
Przygotowanie roladek:
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Na koniec dodajemy trochę soli i listków tymianku. Odstawiamy żeby przestygła.
Krok 2 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą foto
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą) na cienkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i pieprzem i smarujemy musztardą. Następnie na filety nakładamy podsmażoną cebulę. Na środek kładziemy białą kiełbasę (1 normalną lub 2 cienkie). Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.
Krok 3 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy roladki z każdej strony aż się lekko zarumienią. Następnie podlewamy bulionem i piwem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy/gotujemy ok. 30-35 minut.
Krok 4 - Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą foto
Przygotowanie marchewki z makiem:
Jeśli mamy młode marchewki to wystarczy je tylko umyć, jeśli nie to dodatkowo musimy je obrać. Następnie kroimy marchewki wzdłuż na pół i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewki, dodajemy mak i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i mieszamy. Wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 3 minut aż odparuje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 16.03.2015 23:48
Super przepis
paulina2157 16.03.2015 12:50
bardzo apetycznie wygląda to danie
ilka01 16.03.2015 12:34
super wyglądają :)
Mniam 16.03.2015 12:15
Wyglądają bardzo apetycznie. Widziałabym takie roladki na moim obiedzie :)
ania2610 16.03.2015 12:01
wspaniałe danie!
kloruś 16.03.2015 11:31
Zdjęcia wygląda mega apetycznie! Częstuję się!
wwwiolka 16.03.2015 11:10
Bardzo fajny przepis.
bertpvd 16.03.2015 11:02
piękne zdjęcia i super danie :)
jagoda5913 16.03.2015 10:37
Pysznie wygląda
VioletoweKucharzenie 16.03.2015 08:00
już czuję ich smak:-) Ja z tych mięsnożernych:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat