Przepis i sposób przygotowania na: Rolady z indyka w sosie musztardowym
Roladki:
Mięso kroję na nieduże, cienkie plastry około 0,5 cm grube. Rozbijam tłuczkiem, posypuję każdy płat solą, pieprzem i smaruję musztardą. Na każdy plaster mięsa daję: kawałek papryki konserwowej, ogórka, cebuli, grzybka, chleba i boczku. Roladki zwijam, związuję nitką.
Na patelni rozgrzewam olej i przesmażam rolady z każdej strony. Od czasu do czasu podlewam mięso zimną wodą i smażę około 30 minut na wolnym ogniu. Po usmażeniu wyjmuję mięso na talerz.
Sos:
Na patelni od smażenia mięsa mamy wywar. który posłuży nam jako baza do sosu. Wywar przecedziłam przez sitko, dodałam do niego musztardę oraz szczyptę pieprzu. W 125 ml wody rozrabiam mąki. Wlewam do gotującego się wywaru. Mieszam i zagotowuję. Na końcu dodaję śmietanę i już nie gotuję. Jeżeli jest potrzeba doprawiam do smaku. Z rolad odwiązuję nitki, przekładam mięso do sosu.