Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Rolady z karkówki faszerowane kaszą jaglaną z dodatkiem ostrej musztardy i chrzanu.

Składniki:

Mięso:

karkówka wieprzowa 1 kg

Farsz z kaszy:

kasza jaglana 20 dag
jajko 1 szt.
chrzan ze słoika 2 duże łyż.
Musztarda sarepska Prymat 2 duże łyż.
sól 5 szczypt
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
ząbki czosnku 2 szt.

Pozostałe składniki farszu:

cebula duża 1 szt.
ogórki małosolne 4 szt.
chorizo 20 dag

Pozostałe składniki:

ząbki czosnku 8 szt.
cebule 2 szt.
olej rzepakowy 6 dużych łyż.
mąka pszenna 2 duże łyż.
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 duża łyż.
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Rolady odwijać z nici lekko przestudzone.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną

Przygotowanie farszu:

1

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Do kaszy dodać jajko, chrzan, musztardę oraz 2 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Krok 1 - Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną foto
2

Kaszę doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

Krok 2 - Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną foto
3

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka. Kiełbasę chorizo pokroić w długie słupki. Ogórki małosolne pokroić wzdłuż w słupki.

Przygotowanie rolad:

1

Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 6 plastrów. Plastry karkówki rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.

Krok 1 - Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną foto
2
Kaszę jaglaną rozsmarować na płatach mięsa.
Krok 2 - Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną foto
3

Na każdym płacie rozłożyć cebulę, kiełbasę chorizo i ogórki małosolne.

Krok 3 - Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną foto
4

Zwijać ciasno każdą roladę i owinąć białą, bawełnianą nicią kuchenną.

Krok 4 - Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną foto
5
8 ząbków czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. 2 cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
6
W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.
7

Do rolad dodać posiekaną cebulę, czosnek, sól i pieprz. Rolady smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się lekko zrumieni.

8

Mięso podlać wodą i dusić około 45 minut, aż rolady będą miękkie. Co jakiś czas podlewać wodą.

9

Miękkie rolady wyjąć z sosu, lekko przestudzić i usunąć nici. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do sosu i zagotować. Rolady ułożyć na półmisku. Sos podawać w sosjerce. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.08.2019 12:39
1 słowem, są wyśmienite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak