Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Rolady z karkówki faszerowane kaszą jaglaną z dodatkiem ostrej musztardy i chrzanu.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • karkówka wieprzowa

    1 kg

Farsz z kaszy:

  • kasza jaglana

    20 dag
  • jajko

    1 szt.
  • chrzan ze słoika

    2 duże łyż.
  • musztarda sarepska

    2 duże łyż.
  • sól

    5 szczypt
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty
  • ząbki czosnku

    2 szt.

Pozostałe składniki farszu:

  • duża cebula

    1 szt.
  • ogórki małosolne

    4 szt.
  • chorizo

    20 dag

Pozostałe składniki:

  • ząbki czosnku

    8 szt.
  • cebule

    2 szt.
  • olej rzepakowy

    6 dużych łyż.
  • mąka pszenna

    2 duże łyż.
  • przyprawa do gulaszu

    1 duża łyż.
  • sól

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie farszu:

Krok 1 - Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną foto

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Do kaszy dodać jajko, chrzan, musztardę oraz 2 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Krok 2 - Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną foto

Kaszę doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka. Kiełbasę chorizo pokroić w długie słupki. Ogórki małosolne pokroić wzdłuż w słupki.

Przygotowanie rolad:

Krok 1 - Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną foto

Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 6 plastrów. Plastry karkówki rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.

Krok 2 - Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną foto
Kaszę jaglaną rozsmarować na płatach mięsa.
Krok 3 - Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną foto

Na każdym płacie rozłożyć cebulę, kiełbasę chorizo i ogórki małosolne.

Krok 4 - Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną foto

Zwijać ciasno każdą roladę i owinąć białą, bawełnianą nicią kuchenną.

8 ząbków czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. 2 cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.

Do rolad dodać posiekaną cebulę, czosnek, sól i pieprz. Rolady smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się lekko zrumieni.

Mięso podlać wodą i dusić około 45 minut, aż rolady będą miękkie. Co jakiś czas podlewać wodą.

Miękkie rolady wyjąć z sosu, lekko przestudzić i usunąć nici. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do sosu i zagotować. Rolady ułożyć na półmisku. Sos podawać w sosjerce. Smacznego!

eli_555
Rolady odwijać z nici lekko przestudzone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 24.08.2019 12:39
1 słowem, są wyśmienite.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat