Przepis i sposób przygotowania na: Rolady wieprzowe
Boczek pokroić w plasterki, marchewkę w słupki, ogórka w słupki i 1 cebulę w piórka. Na mięso najpierw położyć plasterki boczku, następnie cebulę, marchewkę i kawałek ogórka.
Mięso dokładnie zawinąć tak by składniki ze środka nie wychodziły. Można owinąć je nićmi lub użyć specjalnego szpikulca.
Pozostałą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju. Podlać cebulę szklanką wody i położyć na patelni rolady. Do wywaru dodać pokrojone w paski pieczarki, paprykę słodką, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę kucharka. Rolady dusimy do miękkości ok 30-40 minut, podlewając od czasu do czasu wodą . Gdy rolady będą gotowe wyciągamy je na półmisek, a z wywaru przygotowujemy sos.
W połowie szklanki wody mieszamy łyżkę mąki i dodajemy ją do wywaru w którym dusiły się rolady. Można przyprawić jeszcze pieprzem do smaku.
Rolady można podawać z ziemniakami i surówką.