Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladowy tort serowy

4.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 90 g
jaja 6 szt
cukier 175 g
mąka pszenna 100 g
mąka ziemniaczana 50 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
konfitura wiśniowa 350 g
masa - -
twaróg 600 g
śmietana 30% 200 g
cukier waniliowy 1 opak.
cukier 4 łyżki
galaretka truskawkowa 1 szt
galaretka cytrynowa 1 szt
galaretka agrestowa 1 szt
gorzka czekolada 1 szt
Biszkopt - rolada

Przepis i sposób przygotowania na: Roladowy tort serowy

Tłuszcz roztopić. Żółtka odzieli od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając, do masy żółtkowej dodawać na przemian mąki i pianę z białek. Masło wymieszać z niewielką ilością masy, dodać do pozostałej masy i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na blaszce wyłożonej pergaminem rozprowadzić ciasto i piec ok. 12 min.
Upieczony biszkopt wyłożyć na oprószoną cukrem ściereczką i usunąć papier. Konfiturę rozsmarować na biszkopcie a następnie ciasto zwinąć roladę. Odstawić do wystudzenia.


Dzień wcześniej przygotować galaretki. Cytrynową, agrestową i czarną porzeczkę rozpuścić w 1 szklance wody. Odstawić do lodówki aby stężały.
Twaróg zmielić 3-krotnie. Zmiksować na puszystą masę, dodając cukier i cukier waniliowy. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wody.Śmietanę ubić. Galaretki przygotowane wcześniej wyciągnąć ze szklanki i pokroić w kostkę. Czekoladę drobno posiekać. Do masy serowej dodać tężejącą truskawkową galaretkę,dokładnie zmiksować, następnie dodać ubitą śmietanę, pokrojone pozostałe galaretki oraz czekoladę, dokładnie wymieszać.
Przygotować dużą miskę, wyłożyć folią aluminiową. Roladę biszkoptową pokroić w 1 cm plastry. Brzegi miski wyłożyć plastrami rolad(kilka plastrów pozostawić do przykrycia masy).
Do tak wyłożonej roladami miski przełożyć masę, wygładzić i przykryć pozostałymi plastrami rolady. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa stężeje ciasto przełożyć na talerz i usunąć folię.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.07.2015 10:51
pyszny i efektownie wygląda
Klausia 08.08.2014 07:23
bardzo fajny pomysł :)
Ewa104 03.04.2013 10:42
Jest przy tym trochę zabawy ale efekt jest wart czasu i poświęconej pracy.
Malinka 21.11.2012 20:16
Z wrażenia dech zapiera. Super!
Anna169Hosz 14.11.2012 09:04
Piękna, zrobię na święta.
Justyna87 12.11.2012 17:02
pięknie wygląda i na pewno dobrze smakuje
reniatka 18.10.2012 16:41
coś wspaniałego!!!
Elżbieta17 18.10.2012 09:42
rewelacja:)
gosia47-47 18.10.2012 05:19
kurcze jakie cudowne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak