Roladki z pieczonej papryki z wędzonym serem i szynką parmeńską

Roladki z pieczonej papryki z wędzonym serem i szynką parmeńską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    1 szt
  • szynka parmeńska

    3 plastry
  • ser żółty

    wędzony ok.50 g
  • sól do smaku

  • parmezan starty

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki z pieczonej papryki z wędzonym serem i szynką parmeńską foto
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni;
Parykę umyć, ułożyć na formie do pieczenia i włożyć do piekarnika, piec 30-35 minut, w tym czasie w połowie pieczenia przekręcić raz "na drugą stronę";
Krok 2 - Roladki z pieczonej papryki z wędzonym serem i szynką parmeńską foto
Po tym czasie wyjąć paprykę z piekarnika i włożyć do woreczka, który następnie szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia;
Krok 3 - Roladki z pieczonej papryki z wędzonym serem i szynką parmeńską foto
Gdy papryka wystygnie obrać ją dokładnie ze skórki;
Krok 4 - Roladki z pieczonej papryki z wędzonym serem i szynką parmeńską foto
Paprykę podzielić wzdłuż na grube pasy, doprawić solą i pieprzem do smaku; Na każdy kawałek papryki kłaść plaster szynki parmeńskiej;
Krok 5 - Roladki z pieczonej papryki z wędzonym serem i szynką parmeńską foto
Na szynkę kłaść kawałki sera ( zdjęcie tego dobrze nie pokazuje, ale kawałki sera powinny być dosyć "grube", by nie rozpuścić się od razu podczas pieczenia). Można użyć dowolnego sera, choć moim zdaniem idealnie komponują się sery wędzone np. scamorza czy oscypek;
Krok 6 - Roladki z pieczonej papryki z wędzonym serem i szynką parmeńską foto
Paprykę zwijać w roladki zaczynając od brzegu z serem;
Krok 7 - Roladki z pieczonej papryki z wędzonym serem i szynką parmeńską foto
Wyrównać brzegi roladek,przeciąć je na pół i spiąć wykałaczką;
Krok 8 - Roladki z pieczonej papryki z wędzonym serem i szynką parmeńską foto
Roladki ułożyć w formie do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, posypać parmezanem i skropić oliwą;
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i zapiec roladki 10 minut ( gotowość roladek rozpoznacie po tym,że ser zacznie wypływać, jako że był wsadzony "grubszy" kawałek sera, do jego roztopienia potrzeba trochę więcej czasu niż przy cienkim plastrze, tyle by w sam raz parmezan też się lekko rozpłynął);
Krok 9 - Roladki z pieczonej papryki z wędzonym serem i szynką parmeńską foto
Gotowe! Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Czarnula666

18.11.2014 16:12
Super wygląda i musi być pyszne. Spróbowałabym zrobić z cukini.

Kejti

05.03.2014 08:53
Pięknie się prezentują :-)

migotka28

24.02.2014 22:10
ślicznie wyglądają

Malinka

24.02.2014 18:39
Super papryczka! Bardzo apetycznie wygląda!

gosia56

23.02.2014 08:32
ależ to musi być pyszne

anusq18

20.02.2014 18:09
apetycznie wyglądają

Alex_M

19.02.2014 16:05
apetyczne roladki :)

Róża1

18.02.2014 23:37
super przepis !!!!!!

fotoviderek

18.02.2014 19:56
Wyborne papryczki :)

ONY_za_kare

18.02.2014 17:32
wspaniałe przekąski

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat