Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka wieprzowa
ok 60 dag surowej -
łopatka wieprzowa
ok 30 dag mielonej -
natka pietruszki
ok 1 pęczek mały -
jajko
1 szt -
cebula
1/2 szt -
bułka
1/2 szt łupanej -
czosnek
2-3 ząbki -
sól
-
pieprz
-
bulion
-
olej
Przepis i sposób przygotowania Roladki z natką pietruszki
Bułkę namoczyć w mleku czy wodzie i odcisnąć. Natkę i cebulę drobno pokroić, dodać do mięsa mielonego, dodać też bułkę i wbić jajko. Zarobić masę i doprawić do smaku.
Przygotowany farsz nakładać na plastry mięsa i zwijać roladki. Można spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej i zasmażyć zawiniętą stroną. Smażyć ze wszystkich stron.
Można podlać bulionem i dusić do miękkości.
Na ciepło smaczne do obiadu, a na zimno na kanapki.
Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)