Roladki z mięsa mielonego z kapustą kiszoną i pieczarkami

Roladki z mięsa mielonego z kapustą kiszoną i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • kapusta kiszona

    250 g
  • pieczarki

    250 g
  • cebula czerwona

  • masło

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

  • przyprawa do zup i potraw w płynie

  • pieprz

Mielone

  • łopatka wieprzowa

    500 g (mielona)
  • jajko

  • bułka tarta

  • cebula

  • ząbki czosnku

    2
  • mąka

  • sól i pieprz

Sos

  • cebula

  • bulion wołowy

    700 ml
  • masło

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie całe

    kilka
  • mąka

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • szczypiorek

    pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę siekamy ,zalewamy wodą ,dodajemy liść laurowy i dusimy do miękkości (nadmiar płynu redukujemy).
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy kapustę i smażymy jeszcze 5 min. Do smaku doprawiamy przyprawą do zup w płynie i pieprzem.

Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i bułką tartą (masa ma być zwarta). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę dzielimy na 4 części rozwałkowujemy ,między folią spożywczą ,mniej więcej na grubość 5 mm.

Na wierzch rozwałkowanej masy rozsmarowujemy farsz ,zawijamy roladki i oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.

Cebule siekamy i na niewielkiej ilości masła szklimy ją i oprószamy mąką. Zalewamy ciepłym bulionem ,zagotowujemy razem z zielem angielskim (później je wyławiamy). Sos miksujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i mieloną papryką ,wkładamy do niego roladki i dusimy na wolnym ogniu 20-25 min. Przed podaniem roladki polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

17.03.2015 14:34
ciekawy pomysł i piękne wykonanie

Bernadeta1

14.03.2015 12:38
super roladka

Edith85

14.03.2015 10:01
pyszne mięsko :)

Aleksandra/Olcia

14.03.2015 09:05
super mięsko

Jadwiga/Jaga85

13.03.2015 23:54
Bardzo apetycznie!

Asik32

13.03.2015 23:36
Widzę same pyszności:-)

Michał2

13.03.2015 22:16
smaczne roladki

norweska20

13.03.2015 21:44
chętnie bym zjadła

Renataj

13.03.2015 21:23
Pyszne danie:)

2milutka

13.03.2015 21:08
Kolorowo i apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat