Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z makiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 500 g
sól 1 szczypta
mąka 1 kg
drożdże 100 g
jajko 4 szt
kwaśna śmietana 5 łyżek
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 opak
mleko ciepłe 0,5 szkl
dżem wiśniowy 1 słoik
mak mielony suchy 3 łyżki
DODATKOWO:
jajko 1 szt
mleko 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z makiem

Kroki postępowania

1
Rozczyn
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, dobrze rozetrzeć.
Krok 1 - Roladki z makiem foto
2
Następnie dodać śmietanę, mleko i dwie łyżki mąki, utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Roladki z makiem foto
3
Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki po skosie.
Krok 3 - Roladki z makiem foto
4
Roladki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Jajko roztrzepać z mlekiem, smarować nim roladki, posypać makiem.
Krok 4 - Roladki z makiem foto
5
Wstawić do piekarnika na 160 stop.piec przez około 30 min.
Krok 5 - Roladki z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 15.01.2014 17:25
super przepis
lara 13.01.2014 14:28
pyszności!!!
Romanowka 12.01.2014 16:52
Smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak