Roladki z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    500 g
  • sól

    1 szczypta
  • mąka

    1 kg
  • drożdże

    100 g
  • jajko

    4 szt
  • kwaśna śmietana

    5 łyżek
  • cukier

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 opak
  • mleko ciepłe

    0,5 szkl
  • dżem wiśniowy

    1 słoik
  • mak mielony suchy

    3 łyżki
  • DODATKOWO:

  • jajko

    1 szt
  • mleko

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki z makiem foto
Rozczyn
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, dobrze rozetrzeć.
Krok 2 - Roladki z makiem foto
Następnie dodać śmietanę, mleko i dwie łyżki mąki, utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Roladki z makiem foto
Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki po skosie.
Krok 4 - Roladki z makiem foto
Roladki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Jajko roztrzepać z mlekiem, smarować nim roladki, posypać makiem.
Krok 5 - Roladki z makiem foto
Wstawić do piekarnika na 160 stop.piec przez około 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 15.01.2014 17:25
super przepis
lara 13.01.2014 14:28
pyszności!!!
Romanowka 12.01.2014 16:52
Smacznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat